Impuls 54, nr. 3 zojuist verschenen

Benieuwd wat er in Impuls 54/3 staat? - Jan Bonne

 

 



Jan Bonne | Redactiesecretaris Impuls


 


Benieuwd naar wat er in Impuls 54/3 zojuist is verschenen? Hieronder vind je een korte inhoud van de artikelen.


In Impuls 54/3 van maart 2024 gaan we dieper in op schoolleiderschap en welbevinden. We focussen niet alleen op de schoolleider maar ook op de leiding vanuit het schoolbestuur. Je zult zien dat het rapport van de Commissie van Wijzen in verschillende bijdragen al aan bod komt. Om maar te zeggen dat Impuls de vinger aan de pols houdt.

Het begint al met een gesprek met Evelien Timbermont die professor arbeidsrecht aan de Vrije Universiteit Brussel is en lid was van de Commissie van Wijzen. Zij focust op haar expertise rechtspositie in het rapport terwijl ze verder een en ander toelicht over een hedendaags human resources - en personeelsbeleid. Als je wilt weten wat legistieke zuinigheid is, moet je zeker eens dit interview met haar lezen.

In een gesprek met Jan Van Deuren, onderwijscoördinator van de Zusters van Berlaar en afgevaardigde bestuurder van Briljant, heeft hij het over zijn lange ervaring met fusies van scholen en scholengemeenschappen, aanwervingsprocedures voor leidinggevenden, persoonlijkheidskenmerken van een directeur, de begeleiding, het welbevinden, de samenwerking met schoolbesturen ...

In onze rubriek ‘Scholen in verandering’ lezen we over het leerproces van een groep schoolleiders uit het basisonderwijs die zicht wilde krijgen op hoe ze via collectief leren het leren van leerlingen en het ontwikkelen van hun teams kunnen versterken. Studies tonen aan dat gezamenlijke leeractiviteiten krachtige middelen zijn voor schoolleiders om kennis en vaardigheden te delen en om effectiever samen te werken. Dat hebben ze in de praktijk samen onderzocht.

In de rubriek ‘Vragen aan professionals’ beantwoordde ere eerste-auditeur-directeur van het Rekenhof Adri De Brabandere de vraag wat de uitdagingen zijn voor de schoolbesturen. Hij leverde een heel generische tekst voor alle mogelijke discussie over schoolbesturen. Zijn inzichten op basis van jarenlange ervaring verdient onze aandacht en verspreiding in de netwerken van leiding-gevenden.

In ‘Impulsen’ pleit Peter Verluyten voor voor een geïnformeerde, onderbouwde en geïnspireerde praxis die ingebed is in een verbindende relatie tussen de leraar en de lerende. De vraag of het onderwijs vooral gediend is met een empirische wetenschap of een wijsgerige pedagogiek heeft geen exact antwoord. Leestips krijgen we van Kathy Vincent over een eigen wijze van onderwijs in het Freinetonderwijs en Roland Vandenberghe bespreekt de bundel columns van Dirk Van Damme.

Zoals altijd ronden we af met onze Beleidswatcher die de voorstellen van het rapport van de Commissie van Wijzen bekeek en vindt dat de maatregelen – net als het hele onderwijs – heel waardegevoelig zijn. Ze passen in een visie die al of niet erg uitgesproken is. Hij pleit voor een nieuw loopbaanpact tussen de schoolbesturen en de vakbonden die voor een heroriëntering van hun functioneren staan.


P.S. Op 22 mei organiseren we het Impuls-Symposium: Een hedendaags HR-beleid in Vlaamse scholen. Inschrijven kan nog, wees er snel bij!

https://gompel-svacina.eu/product/symposium-een-hedendaags-hr-beleid-in-vlaamse-scholen/

 

Veel leesgenot

Jan Bonne

voor de redactie Impuls


Sinds jaargang nr. 53 verschijnt Impuls - Onderwijstijdschrift voor leidinggevenden bij uitgeverij Gompel & Svacina

Doe je zelf en je team een cadeau met een abonnement op Impuls

De rechtstreekse link naar een abonnement is: https://gompel-svacina.eu/product/impuls-abo-2023-2024

Jan Bonne

voor de redactie Impuls

 


Lees IMPULS – Onderwijstijdschrift voor leidinggevenden

Je onderwijsteam enthousiasmeren en engageren is cruciaal. Impuls helpt daarbij. Het biedt als enige onafhankelijk tijdschrift ter zake een waardevolle ondersteuning aan schoolleiders. Impuls publiceert vier keer per jaar artikelen, interviews, recensies en achtergrondinformatie over schoolleiderschap. Tussentijdse blogberichten geven kritische opinies bij de actualiteit.

Abonneren op het tijdschrift IMPULS:

https://gompel-svacina.eu/product/impuls-abo-2023-2024/

 

 

 

Reacties