Impuls 54, nr. 1 is zojuist verschenen

Benieuwd naar wat er in Impuls 54/1 verschijnt? - Jan Bonne

 

 



Jan Bonne | Redactiesecretaris Impuls


 

Hieronder vindt u een korte inhoud van de artikelen in het nieuwste nummer IMPULS.

We focussen in nummer 1 van jaargang 54 op de Z-generatie die momenteel in het secundair onderwijs zit. Het zijn jongeren die geboren zijn in een digitale wereld en opgroeien met mobiele telefoons, big data, artificiële intelligentie, robots … Er is echter ook een vrij grote groep leerlingen – ook heel jonge kinderen - die desintegreert en moeite heeft met gezag en probleemgedrag vertoont. Om maar te zwijgen over de leerlingen met moeilijk begrijpbaar gedrag.Waar de context, de behoeften en verwachtingen niet afgestemd zijn, niet geuit (kunnen) worden, ontstaan er interactieproblemen en moeilijk te begrijpen gedrag. Hoe gaan we daar actueel in het onderwijs mee om?

In ‘Nieuws uit de onderzoekswereld’ hebben de onderzoekers van de KU Leuven het over inter-actieproblemen en de kans dat leerlingen zich niet begrepen voelen als het over gevoelige en controversiële thema’s gaat.

De schoolleider van Spectrum Deurne, Christine Hannes, stelt hoge, heldere verwachtingen waarbij het geloof in de mogelijkheden van elke leerling centraal staat.

Katrien Bressers van Katholiek Onderwijs Vlaanderen legt in ‘Scholen in verandering’ uit hoe scholen omgaan met conflicten en hoe ze dat herstelgericht proberen op te lossen.

In ‘Vragen aan professionals’ zet de directeur van Vrij CLB Netwerk Stefan Grielens een en ander op een rijtje omtrent hun samenwerking met de scholen en de leerlingen die het daar moeilijk hebben.

In ‘Impulsen’ krijgen we inkijk in het onderzoek van Jasja Valckx omtrent het potentieel van vakgroepen SO als professionele leergemeenschappen en een paar leestips over ‘Schoolweigeraars’ en ‘Meester in lesgeven’ komen van Jan Bonne.

Onze beleidswatcher heeft het over de fascinatie voor het ranken van onderwijssystemen en hij vindt dat niet terecht.

Ondertussen een constructief schooljaar met veel inspiratie gewenst!

 

Jan Bonne

voor de redactie Impuls

 


Lees IMPULS – Onderwijstijdschrift voor leidinggevenden

Je onderwijsteam enthousiasmeren en engageren is cruciaal. Impuls helpt daarbij. Het biedt als enige onafhankelijk tijdschrift ter zake een waardevolle ondersteuning aan schoolleiders. Impuls publiceert vier keer per jaar artikelen, interviews, recensies en achtergrondinformatie over schoolleiderschap. Tussentijdse blogberichten geven kritische opinies bij de actualiteit.

Abonneren op het tijdschrift IMPULS:

https://gompel-svacina.eu/product/impuls-abo-2023-2024/

 

 

 

Reacties